Bloedstollende klopjacht in ‘De schaduwmannen’ van Jens Henrik Jensen

Na een kort intermezzo ga ik terug de spanning opzoeken met De schaduwmannen van Jens Henrik Jensen. Ik hoop dat de verwachtingen worden ingelost in het tweede deel met Niels Oxen in de hoofdrol.

Jens Henrik Jensen gebruikt zijn achtergrond als journalist in conflictgebieden om nogmaals een boek vol intriges en complotten te schrijven. Net zoals in De hondenmoorden begint het boek met een aantal hoofdstukken waar je kop noch staart aan vast kan knopen. Al snel valt het kwartje en dan wordt je meegesleept in het verhaal.  Niels Oxen, die in dit boek de identiteit heeft aangenomen van de Roemeen Dragos en verzeild is geraakt bij Johannes Ottesen, een viskweker die Vis genoemd wordt.

De bal gaat aan het rollen als museumdirecteur Malte Bulbjerg vermoord wordt teruggevonden in Danehof, ooit het centrum van de macht in Nyborg slot. Al snel blijkt alles te leiden naar het intrigerende Danehof, die opereert in de grootste geheimzinnigheid. Het boek ontspint zich tot een opeenvolging van gebeurtenissen waarin niets is wat het lijkt. Of is dit bedrog en wordt het wantrouwen gewekt omdat Niels Oxen niemand vertrouwt en daarmee een rookgordijn wordt opgeworpen. Als ook Vis wordt vermoord, leiden alle sporen naar Oxen en moet hij vluchten voor zijn leven. Op zijn vlucht komt hij terug in contact met Margrete Franck en voeren ze hun eigen onderzoek naar de personen die jacht maken op de hoogst gedecoreerde veteraan. De chef van de Politie Inlichtingendienst Mossman wil hem bescherming aanbieden die hij categoriek afwijst, ten eerste omdat Oxen hem niet vertrouwt en ten tweede omdat niet duidelijk is of Mossman wel of niet in het complot zit.

Niels Oxen wordt meer mens als held in dit boek. De symptomen rond PTSS en de gevolgen daarvan worden verpersoonlijkt door het hoofdpersonage. Via flashbacks beleeft hij de trauma’s terug tijdens de talloze missies in het buitenland. Stilaan wordt duidelijker wat hem tot het uiterste drijft en waarom hij gedecoreerd is voor moed en dapperheid.

De auteur schetst een wereld die bol staat van wantrouwen, intriges en complotten op het allerhoogste niveau. De gewelddadige scénes en boeiende passages volgen mekaar in een razend tempo op. De prooi wordt jager en omgekeerd en toch wordt alles heel realistisch geschetst en geargumenteerd. Het boek leest heel vlot, de korte hoofdstukken zorgen voor de nodige afwisseling in standpunten vanuit verschillende personages. De schaduwmannen is daarmee een waardige opvolger voor De hondenmoorden, een boek dat je beter gelezen kan hebben voor je aan dit tweede deel begint. Het speelt zich af in de diepste schaduwen waar plannen worden gemaakt door machtige en invloedrijke personen die in het algemeen belang beter verborgen kunnen blijven, althans dat wil de schrijver ons toch duidelijk maken. Jens Henrik Jensen, een naam om in het oog te houden.

De complexiteit van het verhaal en tegelijkertijd de geloofwaardigheid zorgen voor een eindoordeel van 4 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Jens Henrik Jensen
TITEL:De schaduwmannen
SERIE:Oxen 02
ISBN:9789044973570
UITGEVERIJ:A.W. Bruna
PUBLICATIE:Mei 2016
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:De mørke mænd
VERTAALD DOOR:Corry van Bree

Korte inhoud:

Niels Oxen, de hoogst gedecoreerde soldaat die ooit diende in het Deense leger, woont en werkt onder een valse identiteit op een viskwekerij in Jutland. Hij is paranoïde en lijdt aan verschrikkelijke nachtmerries. Hij verbergt een persoonlijk geheim dat hem op de been houdt, maar dat hem ook zijn leven kan kosten.

Dan wordt de directeur van een kasteelmuseum dood gevonden in de zaal van het kasteel waar vroeger het zogeheten ‘Danehof’ samenkwam – een mythische kring van invloedrijke mannen in Denemarken, een groepering die vele eeuwen teruggaat.
De moord vormt het startschot voor een reeks schokkende gebeurtenissen. Slechts enkelen vermoeden dat er een connectie is met Oxen. Een van hen is zijn voormalige partner van de Inlichtingendienst, Margrethe Franck. Zij is al meer dan een jaar op zoek naar Oxen.
Als ze hem eindelijk vindt, bezegelt ze daarmee zowel zijn lot als het hare…

Opeens vormt Oxen het doel van een klopjacht. Oxen en Franck slaan opnieuw de handen ineen tegen de machtige mannen in de schaduw van de macht.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.