Wat verbergt het regenwoud in ‘Staat van verwondering’ van Ann Patchett

Staat van verwondering van Ann Patchett brengt mij naar Brazilië, meteen de laatste bestemming op de leesreis van 2017. Daarmee heb ik al lezend 23 landen bezocht in 2017, de uitdaging om 50 boeken uit te lezen, heb ik met dit boek overschreden.

Ann Patchett (Los Angeles, 1963) is een Amerikaans schrijfster die woont en werkt in Nashville. Ze schrijft artikelen voor magazines en kranten zoals o.a. Elle, Vogue en Washington Post. Voor haar boek Bel Canto ontving ze de PEN/Faulkner Award en de Orange Prize for Fiction. Staat van verwondering is haar vijfde roman.

Centraal in het verhaal staat het onderzoek naar een nieuw vruchtbaarheidsmedicijn in het regenwoud van Brazilië. Het boek speelt zich zowel in het diepe regenwoud in het Amazonegebied als in Eden Valley, Minnesota af. Na het overlijdensbericht over Anders Eckman wordt Marina Singh, zijn collega, door mr. Fox, de CEO van een farmaceutisch bedrijf, naar Manaus gestuurd om poolshoogte te gaan nemen. Prof. Swenson leeft zonder moderne communicatiemiddelen totaal afgesloten van de wereld bij de inheemse stam Lakashi, waar de vrouwen tot op hoge leeftijd kinderen baren. In Manaus ontmoet Marina de Bovenders, een zonderling koppel en wereldreizigers, die de correspondentie aan Annick Swenson bezorgen tijdens haar zeldzame bezoeken aan de stad.

Wat volgt is een middelmatig verhaal over de bijzondere leefomstandigheden in de Braziliaanse stad Manaus en in het regenwoud. Hoewel het boek vlot geschreven is, wordt het lezen minder aangenaam gemaakt door het gebruik van moeilijke wetenschappelijke termen. Ann Patchett heeft voldoende medisch research gedaan om een boeiend verhaal te brengen dat echter vergezocht is. Het isolement diep in het Amazonegebied, de omgeving en de sfeer in Manaus worden levendig beschreven in mooie beschrijvingen.

Het verhaal komt ongeloofwaardig over en mist diepgang waardoor het uiteindelijk 3 sterren verdient.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Ann Patchett
TITEL:Staat van verwondering
ISBN:9789023476245
UITGEVERIJ:De Bezige Bij
PUBLICATIE:Januari 2012
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:State of wonder
VERTAALD DOOR:Hien Montijn

Korte inhoud:

Marina Singh, wetenschappelijk onderzoeker bij een groot farmaceutisch bedrijf, wordt naar Brazilië gestuurd om professor dr. Annick Swenson te zoeken. Swenson werkte in het hart van de Amazone aan een veelbelovend medicijn. Het is allesbehalve een eenvoudige opdracht voor Marina: Swenson is spoorloos en haar labpartner, die eerder werd uitgezonden om Swenson te zoeken, stierf voor hij zijn missie tot een goed einde kon brengen. Ondanks haar onzekere en angstige voorgevoelens neemt Marina de uitdaging toch aan. In de jungle hoopt ze niet alleen haar voormalige docent te vinden, maar ook een uitleg voor de mysterieuze dood van haar collega.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.