Resultaat: geslaagd voor De test van Hjörth Rosenfeldt

Het is je misschien al opgevallen maar ik ben een liefhebber van boekenreeksen van auteurs. Vorig jaar kwam het laatste in de reeks rond Sebastian Bergmann uit. De achillespeesontsteking en nu ook een verkoudheid zorgen ervoor dat ik de extra tijd gebruik om te lezen. September is daarmee een vruchtbare leesmaand.

Hjörth & Rosenfeldt bundelden hun kwaliteiten en schreven De Bergmankronieken, waarin de onuitstaanbare, egoïstische psycholoog Sebastian Bergman centraal staat. Michael Hjörth (Visby, 1963) is een van de grootste Zweedse filmproducenten en schrijft voor televisie, film en theater Hij schreef verschillende scenario’s  voor Fjällbackamorden, de serie rond Camilla Läckbergs Erika Falck en voor verfilmingen van Henning Mankells werk. Hans Rosenfeldt (Boras, 1964) is scenarioschrijver voor The Bridge en andere succesvolle Scandinavische dramaseries.

De onsympathieke Sebastian Bergman met zijn onconventionele werkwijze blijft tot de verbeelding spreken. De test is een boeiend boek met actuele thema’s dat je vanaf de eerste pagina in zijn greep heeft. Torkel en zijn team roepen nogmaals in van Sebastian als profiler omdat ze vermoeden dat een seriemoordenaar aan het werk is. Op de lijken wordt een test met algemene kennisvragen gevonden waarvoor ze niet geslaagd zijn. Sebastian doorgrondt het motief vrij snel als een kruistocht tegen de vervlakking van de maatschappij door de toenemende bekendheid van realityseries, blogs en sociale media. De strijd om de meeste kijk- en leescijfers is meedogenloos, de middelen die de roddelpers inzet om hun dalende verkoopcijfers op te krikken zijn weerzinwekkend en weet de moordenaar uit te buiten. Kennis is niet langer vereist om bekendheid te verwerven, de moordenaar verzet zich daartegen door zijn slachtoffers een test te laten uitvoeren. De vindplaats van de slachtoffers, scholen, is niet toevallig gekozen. De slachtoffers betalen voor een onvoldoende een hoge prijs, de dader blijft zowel Sebastian als het rechercheteam altijd een stap voor.

In De test zijn we ook getuige van intriges rond de hoofdpersonages Torkel, Vanja, Billy, Ursula en Sebastian. De hoofdpersonages worden zo gewone mensen met hun eigen problemen en geluk. Het boek sluit naadloos aan bij de voorgaande delen uit de serie. Hoewel De test los van de andere delen te lezen is, blijkt de achtergrondinformatie uit de andere boeken een aanzienlijk pluspunt.

Het talent van het schrijversduo is onmiskenbaar aanwezig, de groeiende rol van de (sociale) media koppelen aan een motief voor een moordenaar is inventief. Ze zijn erin geslaagd een weergaloos verhaal rond dit thema te maken, de opbouw van de spanning vanaf het eerste hoofdstuk is subliem. De korte hoofdstukken geven de kans om tussendoor even op adem te komen maar het boek lonkt om verder te lezen. De spanning wordt niet opgebouwd met gruwelijke details maar door de ontwikkeling van de verhaallijnen. De plot is vindingrijk doch een beetje voorspelbaar, toch bederft dit de pret niet en is dit een pageturner van hoogstaand niveau. De cliffhanger die Hjörth Rosenfeldt verzonnen hebben, doet hopen dat er snel een vervolg, vertaald naar het Nederlands, komt.

De geslaagde mix van actuele thema’s en spanning zorgen voor een eindbeoordeling van 5 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Hjörth Rosenfeldt
TITEL:De test
SERIE:De Bergman kronieken 05
ISBN:9789023499374
UITGEVERIJ:De Bezige Bij
PUBLICATIE:Juni 2016
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:De underkända
VERTAALD DOOR:Geri de Boer

Korte inhoud:

In een verlaten schoolgebouw wordt het lichaam van een Zweedse televisieberoemdheid gevonden. Hij is vastgebonden op een stoel in een hoek van het klaslokaal, op zijn rug zit een lijst met vragen vastgeniet, en hij is door het hoofd geschoten.
Het is het begin van een reeks moorden op mediapersoonlijkheden, die hun gebrek aan kennis met de dood moeten bekopen. In een gewaagd interview fulmineert de nog onbekende moordenaar tegen de onnozelheid in de media. Gerechtspsycholoog Sebastian Bergman daagt hem daarom op zijn beurt uit tot een intellectuele krachtmeting. Een krachtmeting waarmee hij zijn leven op het spel zet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.