Ik kan me geen leven zonder boeken voorstellen. Vanaf het moment dat ik leerde lezen, ging de wereld voor mij open. Tot mijn dierbaarste jeugdherinneringen horen de momenten dat thuis iedereen in zijn eigen hoekje zat met een boek.

De laatste jaren voor de harttransplantatie van mijn man had ik niet de tijd, noch de zin om me echt te verdiepen in een boek. Ik had te weinig rust in mijn hoofd om me ontspannen terug te trekken in een hoekje met een boekje. Niet dat ik die periode helemaal zonder boeken heb overleefd maar het waren vooral boeken met een gemakkelijke verhaallijn die niet mijn volledige aandacht opeisten en zo toch voor wat ontspanning konden zorgen. De lijst met nog te lezen boeken is in de loop van de jaren helemaal uit zijn voegen gebarsten.

Na de harttransplantatie heb ik terug de tijd en het plezier gevonden voor het lezen. Sinds een paar jaar ben ik overgeschakeld naar eboeken, de ereader past altijd in de handtas maar ook passages markeren, notities toevoegen en bedenkingen bijhouden is heel gemakkelijk. De lange uren wachten in het ziekenhuis kon ik zo toch een beetje doden al bleef heel weinig van de inhoud hangen. Het bleek een goede keuze toen mijn man herstelde, de ereader kon gedesinfecteerd worden waardoor ik af en toe wat kon lezen tijdens de bezoekuren.

Na de aanschaf van de ereader puilen mijn boekenkasten al minder uit, hoewel er nog steeds ongelezen exemplaren te vinden zijn. Mijn lievelingsboeken hebben een mooie plaats gekregen in de huiskamer, ik kan me niet indenken dat in mijn huis geen enkel papieren boek te vinden is. Bij het lezen van een papieren boek mis ik de voordelen van het digitaal lezen maar toch is het altijd een prettig gevoel om een boek te ruiken en te voelen. Die honger stil ik door af en toe een boekhandel binnen te lopen.

Mijn smaak is in de loop van de jaren verandert, in mijn kinderjaren las ik alles wat los en vast zat zonder echte voorkeur. Talloze kinderboeken en jeugdboeken zijn door mijn handen gegaan, de bibliotheek was een plek waar ik mij thuis voelde. Tijdens mijn adolescentie las ik vooral feelgood en historische romans. Stilaan evolueerde dat naar thrillers zonder lievelingsauteurs of reeksen die ik volgde. Daar kwam al snel verandering in toen ik ontdekte dat de meeste thrillerseries boeiender werden als ik ze in volgorde las. Toen Henning Mankell op het toneel verscheen was ik op slag gewonnen voor schrijvers uit het hoge Noorden. De Scandinavische thrillers en romans bieden net dat extraatje waar ik naar op zoek was. De laatste jaren is het aanbod van vertaalde thrillers uit de Scandinavische landen geëxplodeerd. Sinds onze terugkeer uit Noorwegen in her voorjaar van 2017 ga ik bewust meer op zoek naar auteurs uit het land van mijn dromen. Vooral de maatschappijkritiek en de beknopte schrijfstijl zonder al teveel poespas van de meeste Scandinavische schrijvers spreekt mij erg aan. Tussen al dat thrillergeweld en voor de afwisseling lees ik af en toe detectives, spionage, historische romans met een familiegeschiedenis, oorlogsromans, wereldliteratuur, een klassieker en af en toe reisverhalen of een non-fictie boek. Science-fiction, fantasy, horror, young adult en graphic novels lees ik zelden of nooit. Kortom veel boeken weten mij te bekoren, ik vind het prettig om af en toe uit de comfortzone te stappen en merk dat de leeservaring daar alleen maar leuker door wordt.

De inspiratie voor mijn nog te lezen lijst haal ik vooral op Hebban maar ook op diverse blogs en facebookpagina’s van leesgroepen en uitgeverijen. Langs deze weg wil ik Thrillerlezers! nog eens extra bedanken voor het toesturen van de recensie-exemplaren die ik met veel plezier bespreek voor jullie fantastische blog.

Op deze blog bespreek ik boeken die ik zelf gelezen heb. De recensies schrijf ik zelf tenzij er een citaat of een verwijzing in voorkomt maar dat wordt dan steeds duidelijk aangegeven. De boekgegevens bij het artikel verwijzen steeds naar de uitgave die ik gelezen heb en zijn duidelijk vermeld als papieren versie, ebook of luisterboek.

Natuurlijk hoor ik graag jouw mening. Lezen is zoveel leuker als je van gedachten kan wisselen met een andere lezer(es).

Heb je interessante leestips, ben je het oneens met mij of wil je gewoon iets kwijt over dit boek, laat dan zeker een reactie achter.

 

Nu aan het lezen

Gelezen boeken

-A-

-B-

-C-

-D-

-E-

-F-

-G-

-H-

-I-

-J-

-K-

-L-

-M-

-N-

-O-

-P-

-Q-

-R-

-S-

-T-

-U-

-V-

-W-

-X-

-Y-

-Z-