Ik kan me geen leven zonder boeken voorstellen. Vanaf het moment dat ik leerdelezen, ging de wereld voor mij open. Tot mijn dierbaarste jeugdherinneringen horen de momenten dat thuis iedereen in zijn eigen hoekje zat met een boek.

De laatste jaren voor de harttransplantatie van mijn man had ik niet de tijd, noch de zin om me echt te verdiepen in een boek. Ik had te weinig rust in mijn hoofd om me ontspannen terug te trekken in een hoekje met een boekje. Niet dat ik die periode helemaal zonder boeken heb overleefd maar het waren vooral boeken met een gemakkelijke verhaallijn die niet mijn volledige aandacht opeisten en zo toch voor wat ontspanning konden zorgen. De lijst met nog te lezen boeken is in de loop van de jaren helemaal uit zijn voegen gebarsten.

Na de harttransplantatie heb ik terug de tijd en het plezier gevonden voor het lezen. Sinds een paar jaar ben ik overgeschakeld naar eboeken, de ereader past altijd in de handtas maar ook passages markeren, notities toevoegen en bedenkingen bijhouden is heel gemakkelijk. De lange uren wachten in het ziekenhuis kon ik zo toch een beetje doden al bleef heel weinig van de inhoud hangen. Het bleek een goede keuze toen mijn man herstelde, de e-reader kon gedesinfecteerd worden en ik kon af en toe wat lezen tijdens de bezoekuren.

Na de aanschaf van de ereader puilen mijn boekenkasten al minder uit, hoewel er nog steeds ongelezen exemplaren te vinden zijn. Mijn lievelingsboeken hebben een mooie plaats gekregen in de huiskamer, ik kan me niet indenken dat hier nergens nog een papieren boek te vinden is. Bij het lezen van een papieren boek mis ik de voordelen van het digitaal lezen maar toch is het altijd een prettig gevoel om een boek te ruiken en te voelen.

Mijn smaak is in de loop van de jaren verandert maar toch grijp ik steeds terug naar de genres die mij het meeste aanspreken. Ik lees het liefst thrillers van schrijvers uit het hoge Noorden. Vooral de maatschappijkritiek en de beknopte schrijfstijl zonder al teveel poespas van de meeste Scandinavische schrijvers spreekt mij erg aan. Verder lees ik detectives, spionage, historische romans met een familegeschiedenis, oorlogsromans, wereldliteratuur, een klassieker en af en toe reisverhalen of een non-fictie boek. Science-fiction, fantasy, horror, young adult en graphic novels lees ik zelden of nooit. Kortom veel boeken weten mij te bekoren, ik vind het prettig om af en toe uit de comfortzone te stappen en merk dat de leeservaring daar alleen maar leuker door wordt.

De inspiratie over boeken haal ik vooral op Hebban maar ook op diverse blogs en facebookpagina’s van leesgroepen en uitgeverijen.

Op deze blog bespreek ik boeken die ik zelf gelezen heb. De recensies schrijf ik zelf tenzij er een citaat of een verwijzing in voorkomt maar dat wordt dan steeds duidelijk aangegeven. De boekgegevens bij het artikel verwijzen steeds naar de uitgave die ik gelezen heb en zijn duidelijk vermeld als papieren versie, ebook of luisterboek.

Natuurlijk hoor ik graag jouw mening. Lezen is zoveel leuker als je van gedachten kan wisselen met een andere lezer(es).

Heb je interessante leestips, ben je het oneens met mij of wil je gewoon iets kwijt over dit boek, laat dan zeker een reactie achter.

 

Nu aan het lezen

Gelezen boeken

-A-

  • Asman, Willem – Enter

-B-

-C-

-D-

-E-

-F-

-G-

-H-

-I-

-J-

-K-

-L-

-M-

-N-

-O-

-P-

-Q-

-R-

-S-

-T-

-U-

-V-

-W-

-X-

-Y-

-Z-