Transplantoux bekleedt een prominente plaats in ons leven in extra tijd. In de voorbereidingen van de eerste mijlpaal hebben we onze wandelingen en de afstanden stap voor stap opgebouwd. We merkten dat we onze uitstapjes in de natuur en de rust die je daardoor krijgt enorm gemist hadden. Pijnlijke voeten of stramme spieren hielden ons niet meer tegen. Als we een dip hadden, zorgden de medische begeleiders voor de nodige aanmoedigingen. Het heeft weinig bloed, maar veel zweet en tranen (vooral van Tilly) gekost maar wat waren we trots toen we die magische berg bedwongen hadden. Tegelijkertijd nam ons vertrouwen in de toekomst toe, we merkten dat het geen loze woorden waren dat we een heel nieuw leven konden opbouwen. Een verslag met onze persoonlijke ervaringen vind je hier.

De beklimming naar de Mont Ventoux bleek nog maar een begin en verbond ons door die unieke ervaring, een groepje wandelaars werd vrienden. Na thuiskomst uit Aubignan spraken we maandelijks af om in een gemoedelijke sfeer verder te gaan. Tijdens die wandelingen werden wat ideeën uitgewisseld over een nieuwe uitdaging. Santiago de Compostella viel steeds vaker in die gesprekken en het idee werd een concreet project. De geboorte van de wandelgroep Plus (wandelaars die al minstens eenmaal de Mont Ventoux waren opgegaan) was een feit.

Eind september 2016 zetten we voet op Spaanse bodem. Het begin van alweer een nieuwe uitdaging, 100 km wandelen in zes dagen, in fantastisch gezelschap met een lach en een traan. Dit is de tweede mijlpaal die we verwezenlijkt hebben in ons leven in toegevoegde tijd. De sfeer op de camino is uniek, het bleek onmogelijk om er onbewogen bij te blijven. Na zes dagen aangekomen op het plein aan de kathedraal, tranen vloeiden en emoties namen het over. Twee dagen later kwamen we met een rugzak vol herinneringen en zonder blaren terug thuis. Onze pelgrimage heeft ons genoeg vertrouwen gegeven om onze droom waar te maken en er helemaal voor te gaan.

De doelstelling van Transplantoux om getransplanteerden in beweging te krijgen en te houden blijkt  een haalbare kaart, meer zelfs wandelen is niet meer weg te denken uit ons leven. De zwaarste periode in ons leven en alle onverwerkte emoties kregen al wandelend een plaats. We zien onze toekomst terug vol vertrouwen tegemoet. Marc kan zijn fotografen-ei kwijt en zorgt voor een mooie fotoreportage bij de nieuwtjes op de website van Transplantoux  en hun facebookpagina.

Dankzij hen en hun geweldige begeleiding staan we nu verder dan waar we ooit op hadden gehoopt. Onze grootste dank drukken we uit in daden, die zeggen immers meer dan woorden. Wat de toekomst brengt is voor ons net als voor iedereen een groot raadsel, hoe dan ook we gaan ervoor.

Ook voor het andere doel van de vereniging, sensibilisering rond orgaandonatie en -transplantatie zetten wij ons actief in. Het leven dat we nu hebben was er niet geweest zonder donor, daar staan we regelmatig bij stil in onze gedachten, op de extra verjaardag die we elk jaar op onze eigen manier vieren met een dubbel gevoel en tijdens de feestdagen.

 

Wij gaan jou niet met de technische details om de oren slaan, die kennis en ambitie hebben wij niet. Dat laten wij aan de deskundigen ter zake over via de websites van Transplantoux , Over Leven Door Geven en de transplantatiecentra.

Wij hopen dat je over orgaandonatie nadenkt. Iedereen is donor tenzij je tijdens je leven beslist dat je dit niet wenst. Als je dus donor wilt zijn, hoef je eigenlijk niets te doen…
In die zin moeten mensen NOOIT voor hun familie beslissen, volgens de wet kan dat zelfs niet. Dit wordt vaak verward, ook door artsen…
Wel kan familie/naasten gevraagd worden of zij  op de hoogte waren van je houding t.o.v. donatie, daarom is het belangrijk dat je erover praat.
Positieve registratie is alleen nodig wanneer je er niet met je familie over kan praten of indien je niet zeker bent dat zij jouw mening correct zullen weergeven. Het donorregistratieformulier kan je hier downloaden en het daarna bij het gemeentebestuur bezorgen.

 

Onze speciale dank gaat uit naar prof. dr. Diethard Monbaliu voor het deskundig advies rond orgaandonatie.