Het volle programma begint zijn tol te eisen, daarom doen we het vandaag wat rustiger aan. Het is nog altijd fris maar droog, wat het weer betreft hebben we echt wel geluk. Eergisteren hebben we een excursie geboekt bij Lofoten Explorer om met de RIB-boot het water op te gaan.

Om 11 u. zijn we paraat en krijgen een waterdicht pak, een reddingsvest en waterdichte handschoenen aangemeten. Om half 12 varen we in een rustig tempo de haven van Svolvær uit. Eénmaal de haven uit, gaat de gas wat verder open en kunnen we vanop het water de prachtige natuur bewonderen.

Een stukje verder legt de kapitein de boot stil en begint met een verse vis te zwaaien. De verwachtingen zijn hooggespannen, wilde dieren laten zich niet zomaar lokken en dat is maar goed ook. De kapitein legt uit dat in deze periode de kans veel groter is dat ze zich toch laten verleiden omdat de vrouwtjes constant op zoek zijn naar eten. Even later zien we een visarend hoog in de lucht de boot naderen, een fascinerend moment. De kapitein gooit de vis in het water en zij vangt hem netjes op om daarna zo snel mogelijk haar kroost te voeren. Nog een onvergetelijk moment dat we in onze herinnering mee naar huis nemen.

De Trollfjord is een speciale fjord die aan de monding slechts 80 m. breed is en 2 km lang, De rotswanden gaan steil omhoog, de besneeuwde bergtoppen maken het plaatje compleet. Lang geleden is hier een 8 dagen durende strijd geleverd tussen de plaatselijke bevolking en vissers omdat de bewoners de vis voor henzelf wilden houden. Dit druiste tegen alle regels in omdat de talrijk aanwezige vis iedereen toebehoort. Na tussenkomst van de autoriteiten kwam er een einde aan de korte, hevige strijd. Aan het einde van de fjord krijgen we een paar minuten de tijd om deze bijzondere plek te bewonderen.

Na de Trollfjord gaat het terug richting stad, de kapitein houdt 4 keer halt om een visarend te lokken met vis. Driemaal laat een vrouwtje zich verleiden, heel bijzonder om deze machtige vogel in zijn natuurlijke omgeving in alle vrijheid rond te zien vliegen. We vergeten even de hele wereld rond ons heen en zien alleen nog de arend en worden voor de zoveelste maal heel stil.

Terug aan wal gaan we bij de bakker nog een kop koffie drinken om de opgedane indrukken te verwerken. De rest van de dag nemen we wat rust, bereiden een eenvoudige, gezonde maaltijd en raken niet uitgekeken op het uitzicht vanuit het appartement waar we verblijven. Vandaag is het droog gebleven, als het morgen nog droog is, gaan we ons aan een klimmetje wagen. Het einde van een mooie dag kondigt zich aan.