Vlaamse feelgood in ‘Vriendschap en liefde’ van Jaimie Pisonier

Het najaar lijkt geluk te brengen. Hebban – We Love Feelgood had een winactie voor het boek Vriendschap en liefde van Jaimie Pisonier. Een debuut van een Vlaams auteur waarnaar ik nieuwsgierig was. Ik was heel gelukkig toen ik één van de winnaars bleek te zijn en wachtte ongeduldig op de postbode. Feelgood in Vlaanderen, het bestaat en daar word ik blij van.

Vriendschap en liefde is het debuut van de Vlaamse Jaimie Pisonier. De auteur heeft dyslexie wat haar echter niet tegengehouden heeft om in de afgelopen jaren met succes verschillende schrijfcursussen te voltooien. Dit boek is het resultaat van haar doorzettingsvermogen en het bewijs dat je met de nodige moed je droom kan verwezenlijken.

Wat dadelijk opvalt bij het lezen van dit boek is het typische Vlaamse taalgebruik. Als geboren Vlaamse is het een verademing om een boek te lezen waarin woorden en gezegden heel vertrouwd aanvoelen.

Het verhaal gaat over Anouk, een jonge vrouw die genoeg heeft van al het bedrog en het verlies in haar leven. Jack komt in haar leven als ze op zoek gaat naar een huisgenoot om de kosten voor haar huis betaalbaar te houden. Ook hij draagt een zwaar verleden met zich mee, een verleden waar hij als geboren Texaan afstand van genomen heeft sinds hij naar België verhuisd is. Anouk probeert angstvallig om niet verliefd te worden op Jack, het mag echter geen verrassing heten als ze daar niet echt in slaagt.

Vriendschap en liefde is zondermeer een goede feelgood roman. Dit boek combineert een lach en een traan. Het leest vlot, toch pakt het verhaal niet echt. Jaimie Pisonier gebruikt een aangename schrijfstijl met korte zinnen. Toch schort er hier en daar wat aan de zinsbouw en zijn er een paar foutjes in het boek geslopen. De dialogen zijn gevat en uit het leven gegrepen. Het verhaal oogt realistisch en verveelt niet. Aanvankelijk gaat het boek blijkbaar alleen over de tegenslagen in Anouk’s leven maar gaandeweg komen ook Jack’s problemen meer en meer op de voorgrond. De boodschap dat je nooit ver genoeg kan vluchten voor de problemen uit het verleden komt centraal te staan. Het einde is voorspelbaar maar dat is toch waar het bij feelgood om draait.

Jaimie Pisonier heeft haar eerste voorzichtige stappen in de boekenwereld gezet, een schrijfster om in het oog te houden. Volgens haar eigen belofte mogen we nog meer van haar verwachten.

Door het doorzettingsvermogen dat tot dit boek heeft geleid en het hoge feelgood gehalte verdient het 4 sterren.

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Jaimie Pisonier
TITEL:Vriendschap en liefde
ISBN:9781616272241
UITGEVERIJ:Eigen beheer
PUBLICATIE:Mei 2017
UITVOERING:Paperback

Korte inhoud:

Anouk heeft het voorbije half jaar niets dan tegenslag gekend. Verlies en bedrog zijn woorden die haar niet vreemd zijn. Wil ze in het huisje van haar overleden oma blijven wonen en er financieel weer bovenop geraken dan kan ze maar beter naar haar beste vriend luisteren en iemand zoeken om de kosten mee te delen. Die iemand is snel gevonden, maar of haar leven sinds die dag in een rustig vaarwater is gekomen. Jack woont al sinds zijn zestiende in België, maar in hart en nieren zal hij altijd een Texaan blijven. Zijn zoektocht naar een eigen stek is gelukt, maar vanaf die dag gebeuren er vreemde zaken. Wil hij de veiligheid van zijn familie, vrienden en zichzelf garanderen, dan zal hij het gevecht met zijn verleden moeten ondergaan. Is hij daar nu, na achttien jaar, sterk genoeg voor?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.