Opgeslokt door de ‘Wildernis’ van Jane Harper

Wildernis van Jane Harper is onlangs uitgegeven, na haar schitterend debuut ben ik heel nieuwsgierig of ze het hoge niveau kan evenaren of misschien zelfs verbeteren. Een boek waar ik echt naar uitgekeken heb en aansluitend op haar debuut in begonnen ben. Bedankt Thrillerlezers! voor het recensie-exemplaar.

 

 

 

Jane Harper verhuisde als kind van Groot-Brittannië naar Australië. Ze keerde later terug naar Hampshire en studeerde Engels en geschiedenis aan de universiteit van Kent. Na haar studies werkte ze dertien jaar als journalist voor ze terug verhuisde naar Australië. Vorig jaar debuteerde ze met De droogte, dat een wereldwijde bestseller werd. Wildernis is haar tweede thriller waarin terug een hoofdrol is weggelegd voor financieel rechercheur Aaron Falk.

Het boek begint op het moment dat slechts vier vrouwen van de vijf te laat terugkeren op de ontmoetingsplaats na een survivaltocht van drie dagen door de wildernis van het Giralanggebergte. In dit uitgestrekte gebied heeft Martin Kovac twintig jaar geleden vijf vrouwen vermoord waarvan één lijk nooit gevonden is. Een mannen- en vrouwenteam met elk vijf deelnemers moeten afzonderlijk de trektocht maken zonder onderling contact met mekaar hebben met de bedoeling aan teambuilding te doen.
De vermiste vrouw Alice Russell heeft Aaron Falk beloofd om jarenlange fraude op grote schaal bij haar werkgever BaileyTennants, een accountantskantoor in Melbourne, aan het licht te brengen. Het eigenaardige is dat hij op zaterdagnacht op het moment dat Alice verdwijnt een voicemail met een rare boodschap heeft ontvangen. Hij vertrekt samen met zijn collega Carmen Cooper naar de afgelegen plek, waar hij samenwerkt met brigadier King en zijn team.
De andere vrouwen van het team Jill Bailey en Lauren Shaw logeren in de lodge terwijl de tweelingzussen Bree en Beth McKenzie nog verzorgd worden in het plaatselijke ziekenhuis voor hun verwondingen die ze opgelopen hebben. Alice trekt elke beslissing in twijfel en is een bedreiging voor de teamgeest. De vermoeidheid en de honger brengen de scherpe kantjes naar boven, de sfeer in de groep raakt ernstig verstoord. Als blijkt dat ze verdwaald zijn, hebben de vrouwen over de kleinste dingen meningsverschillen, die op elk moment kunnen escaleren. Falk krijgt stilaan inzicht in de gebeurtenissen tijdens de survivaltocht en slaagt erin de ware toedracht rond de verdwijning tot een goed einde te brengen.

Wildernis is een thriller waaruit de liefde van de auteur voor Australië en de natuur blijkt. Ze weet het gevoel van wanhoop en het beklemmende van de wildernis perfect weer te geven. Beknopte beschrijvingen worden afgewisseld door spitse dialogen. De personages worden genuanceerd uitgewerkt, de verhoudingen zijn realistisch geschetst. De hoofdstukken over het onderzoek naar de verdwijning worden afgewisseld met flashbacks die de gebeurtenissen van de tocht beschrijven. De voortdurend toenemende spanning wordt zinderend naarmate de ontknoping nadert. Het boek eindigt in een moeilijk voorspelbaar maar minder verrassend plot.

Na haar schitterende debuut bevestigt ze haar talent om een goede thriller te schrijven waarin natuur en omgeving een grote rol spelen. Ze creëert een sfeer die zindert van spanning zonder gruwelijke details en bloederige scènes.

Dit boek heeft van begin tot einde geboeid en is uitstekend opgebouwd, wat resulteert in een beoordeling van 5 sterren (4,5 naar boven afgerond).

 

Deze recensie is mits kleine aanpassingen conform de vormgeving ook te lezen op http://thrillerlezers.blogspot.be/

 

 

 

BOEKGEGEVENS

AUTEUR:Jane Harper
TITEL:Wildernis
SERIE:Aaron Falk 02
ISBN:9789044976960
UITGEVERIJ:A.W. Bruna
PUBLICATIE:Maart 2018
UITVOERING:Ebook
ORIGINELE TITEL:Force of nature
VERTAALD DOOR:Catalien van Paassen
Willem van Paassen

Korte inhoud:

‘Is Alice hier? Heeft ze het gehaald? Is ze veilig? In de chaos, in het donker was het onmogelijk om te zeggen wie van de vier vrouwen dit riep. Later, toen alles erger werd, zou ieder van hen beweren dat zij het was geweest…’
Met enige tegenzin beginnen vijf vrouwen aan een zware, regenachtige trektocht. Slechts vier van hen bereiken de eindstreep. De tocht door het ruige achterland van Australië was bedoeld om de vijf collega’s uit hun kantoorbubbel te halen en zo meer kracht en teamgevoel te creëren.
Aaron Falk, agent bij de federale politie, is extra geïnteresseerd in de vermiste vrouw, Alice Russel. Ze is de klokkenluider in Falks onderzoek – en wist bepaalde geheimen. Over de firma waar ze werkte en over haar collega’s.
In plaats van over een trektocht met een hechte samenwerking als resultaat, krijgt Falk verhalen te horen over een tocht vol beschuldigingen, agressie en afbrokkelend vertrouwen. En hoe dieper hij in de verdwijningszaak duikt, hoe groter de gevaren lijken te worden…

 

Hebban reading challenge 2018 categorieën voor dit boek:

#16 Lees een boek dat in 2018 is verschenen

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.