Zonovergoten Bergen en vertrek met Hurtigruten’s Kong Harald

Zaterdag 27 mei vandaag, we hebben een beetje langer geslapen en kunnen heel rustig ontbijten. Bergen doet haar naam van “regenstad” geen eer aan, het is zomers warm en de lucht is staalblauw. Nog even wat inpakken en dan gaan we rond de middag op weg. Eerst een bezoekje aan de toeristische dienst voor tickets voor de Ulriken kabelbaan, op de top van de hoogste berg. Bergen heeft haar naam te danken aan de 7 bergen die de stad omringen. We rijden met het openbaar vervoer tot net buiten de stad en moeten nog een kort klimmetje doen voor we aan de ingang van de kabelbaan komen. Daar aangekomen stellen we vast dat we niet de enigen zijn die van dit mooie weer profiteren voor een schitterend panorama over de stad.

Na anderhalf uur wachten in de volle zon is het onze beurt om naar boven te mogen met de kabelbaan. De rust die we gisteren nog meegemaakt hebben, is hier ver te zoeken maar het uitzicht is onbetaalbaar. Al snel ontdekken we de Kong Harald, het Hurtigruten schip dat ons van Bergen naar de Lofoten gaat brengen. Er liggen vandaag ook een paar grote cruiseschepen aangemeerd, de Kong Harald lijkt een kleine dwerg aan de kade in een andere inham van de fjord. We voelen ons zo gelukkig dat we dit allemaal nog samen mogen beleven en worden weer even een beetje emotioneel. We wandelen wat rond, drinken nog iets fris in het gezelschap van Nederlanders, die ook voor de eerste keer in Noorwegen zijn en ook diep onder de indruk zijn van de schoonheid. Hier wordt heel duidelijk dat de Noren echte buitenmensen zijn, iedereen lijkt met een rugzak op weg. Hier valt niemand uit de toon, of je nu strak in het pak zit of in je wandelplunje rondloopt, speelt geen rol. De stralende gezichten rondom ons vertellen alles, iedereen is aan het genieten op zijn manier. Na nog even wat rondwandelen, besluiten we terug naar beneden te gaan. We hebben er geen idee van hoe lang we nog op onze beurt moeten wachten en willen genoeg tijd hebben om te gaan inschepen op de Kong Harald. Rond een uur of 6 staan we terug beneden en nemen de bus terug naar het centrum. Nog even een ommetje op Bryggen, een leuke plaats om te vertoeven bij dit weer.

We gaan de auto uit de parking halen en gaan nog even langs het hotel om onze bagage op te halen, inladen en een kort ritje met de auto later staan we aan de kade van de Hurtigruten. Het gebouw van Hurtigruten is helemaal “ingepakt” en nergens staat nog iets aangegeven. Een beetje verwarring, dus gaat Marc in de rij staan voor de auto’s, laat de voucher zien en wordt door de poort op de laadkade toegelaten. Tilly mag niet mee op de laadkade en moet langs de hoofdingang naar binnen. Na wat zoeken, vindt ze de check-in en gaat alvast naar de kajuit. Ze gaat buiten op het dek kijken hoe het er met de auto voorstaat en ziet Marc terug door de poort rijden. De verwarring is compleet en een beetje in paniek gaat ze dan maar naar de receptie, waar al snel blijkt dat we allebei eerst hadden moeten komen inchecken, de bagage uitladen, een kaart voor het transport van de auto hadden moeten komen ophalen en dat de chauffeur dan pas met de auto op de laadkade mag. Een vriendelijke, hulpvaardige Hurtigruten medewerker neemt Tilly mee op sleeptouw om Marc te gaan zoeken. Hij en de auto blijken onvindbaar dus maar eens even bellen en hem zeggen dat hij terug naar de poort mag komen en dat we de bagage toch mogen uitladen aan het schip omdat de tijd begint te dringen. Alweer 2 bewogen uren achter de rug maar dat zijn we al snel vergeten als het schip afvaart.

Als we Bergen achter ons laten en de fjord op varen, kunnen we nog genieten van een zonsondergang die in een reisbrochure niet misstaat. Dit afscheid van Bergen staat voor altijd in ons geheugen gegrift, we konden het niet mooier dromen. We blijven nog even lekker ingeduffeld, op het water koelt het snel af, op het dek genieten van de schitterende Noorse kust. Weeral veel te laat maar onder de indruk van al deze pracht gaan we richting kajuit om ons voor de nacht klaar te maken. Morgen komt nog een dag om het schip verder te verkennen en op de aanlegplaatsen regelmatig van boord te gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.